Despre mine

Fotografia mea
Mangalia, Constanta, Romania
Sunt un simplu om căruia i s-a dat FAVOAREA să fie copilul lui Dumnezeu! Am fost creată ca să-I aduc Regelui Regilor laudele mele, să-I aduc închinarea mea. Sunt pusă deoparte să-I slujesc Domnului și e cea mai mare onoare pt mine să fiu un închinător al Său! Laudele Îi aparțin numai Lui!

duminică, 3 aprilie 2011

Cine Sunt?


Cine sunt?

Mă cheamă Luminiţa. O mare parte din faptul că mi s-a pus acest nume se datorează bunicii mele. În anul naşterii mele, o cântăreaţă cu numele acesta, câştiga un important concurs internaţional de muzică. Bunica mea şi-a dorit ca eu să fiu ca acea persoană, să devin cântăreaţă…

Deseori, alegem numele copiilor, după identitatea unei alte persoane, plăcându-ne de ea, sau ce face ea. Din totdeauna a existat tendinţa de a găsi nume copiilor, prin asociere cu persoane, personalităţi publice, biblice, cu oameni al căror destin au ieşit în evidenţă într-un anumit fel. Nu e de mirare că pe copiii unora îi cheama “Mercedesa”, sau “ Elvis”….Mai nou, numele actorilor s-a perpetuat în generaţia de azi şi nu mai ştim dacă avem de-a face cu “titanii” sau doar cu”sosiile” lor. Zâmbesc gândindu-mă şi la partea nostimă a acestei realităţi, când auzi nume ca: Superman, Madona, Michael Jackson, Tom si Jerry, Chip si Dale(într-un singur nume)şi nu mai vorbesc de cascada de nume inspirate din siropoasele telenovele latino-americane. Unde mai pui, că unii au dat nume copiilor lor, după dezastrele naturale: Tornada, Cutremur, etc…Ce interesant ar fi să te cheme Ionescu Tzunami…De ce se întamplă fenomenul ăsta?

De fapt, prin alegerea unui nume, încercăm să împrumutăm şi personalitatea acelei persoane, sau să nuanţăm importanţa acelui eveniment. Nu îţi place neapărat numele în sine, ci şi persoana care îl poartă. Şi cred că acest aspect este cel mai important în alegerea numelor. Mamele şi taţii, încă dinainte de a veni copilul lor pe lume, se gândesc la numele pe care o să-l poarte. Şi cred că principiul alegerii este acesta: dorinţa de a fi “cineva”. Dorinta de a-i da o identitate.

În Vechiul Testament, numele erau date pentru că înţelesul lor erau perfect reprezentativ pentru înfăţişarea persoanei, ocupaţia sau personalitatea acesteia, sau pur şi simplu exprima aspiraţiile părinţilor pentru copilul lor. Leea, soţia cea neiubită de Iacov, a pus fiilor ei nume, din frustrarea ei si mulţumind lui Dumnezeu, că născând copii lui Iacov, îi atrăgea acestuia atenţia spre ea. Numele lor le-a inflenţat destinele acestora: Ruben înseamna”Priviţi! Un fiu!”, în ebraică suna asemănător cu expresia:”El a vazut suferinta mea”; Simeon înseamnă “Cel care aude”; Dan era”El a judecat”; Neftali înseamnă “luptă” ; Aşer înseamnă “Fericit”; Gad înseamnă “Noroc” şi Iuda înseamnă “Laudă” sau “”cel ce aduce laudă”. Fiii lui Iosif se numeau Manase( uitare), pentru că Dumnezeu îl ajutase să uite casa tatălui lui, Iacov, şi Efraim( rodire), pentru că Dumnezeu l-a făcut să rodească din nou, împlinind destinul lui.

În timpul domniei lui David erau trei lideri de cântăreţi principali: Asaf, Heman si Etan. Deasemenea citim în 1 Cronici 15:22 despre Chenaia care, datorită talentului său şi poziţiei sale de lider al leviţilor,”era responsabil de toţi cântăreţii”. Semnificaţia numelor acestor lideri de cântăreţi ne indică unele calităţi necesare slujbelor în care erau puşi.

Asaf însemna “cel ce adună laolaltă şi îndepărtează reproşul”. Nu ştim prea multe despre ce fel de om era Asaf, Biblia ne spune doar că era un om foarte talentat, priceput şi ales pentru slujba de cântăreţ. Numele lui avea o semnificaţie deosebită, demn pentru un lider al cântăreţilor. Muzica trece dincolo de graniţa unei forme de artă, nu este neutră. Ea are puterea de a influenţa în bine sau rău, poate să strice şi să distrugă, sau poate să binecuvânteze, să uşureze, să vindece şi să elibereze. Este minunat dacă, în personaliatea ta, indiferent că nu te cheamă aşa, eşti un Asaf care adună oamenii într-un scop comun: de a-L înălţa pe Domnul lor. Să le distragi atenţia de la multele dureri, eşecuri, deziluzii şi suferinţe, şi inimile şi gândurile lor să fie blând îndreptate de la oameni, programe sau locuri, şi sub ungerea Domnului, în prezenţa Lui, cei cu sentimente de singurătate, amărăciune, auto-condamnare, să înceapă să simtă uleiul vindecării turnat în vieţile lor.

Heman: numele lui însemna” cel ce este credincios”. În zilele noastre se pune accentul pe “spectaculos”, să fii “cel mai cel”, “cool”, ieşit din tipare, care izbeşte, dar calitatea esenţială necesară în Împărăţia lui Dumnezeu, este credincioşia arătată în lucrarea Domnului. Credincioşia cere răbdare şi hotărârea de a merge înainte, mai ales când este mai uşor să renunţi.

Iedutan/ Etan: Numele lui înseamnă “ cel în care lauda este continuă, consistentă”. Lauda devenise parte integrantă a vieţii lui. El nu lauda pe Dumnezeu doar la ocazii şi sărbători, sau ca îşi exercita o profesie, ci făcea parte din el, tot aşa cum respira să trăiască. Spiritul unor astfel de oameni ne influentează viaţa, reuşind să ne transmită că, indiferent de problemele prin care trecem, atenţia trebuie să fie îndreptată spre Domnul Slavei. Învăţăm de la Iedutan să nu ne mai lăsăm conduşi de împrejurări sau sentimente, să învăţăm să domnim în viaţă şi să nu pierdem acea dorinţă continuă de a-I da Domnului înapoi ce I se cuvine. Nici o problemă din viaţă nu poate schimba faptul că Dumnezeu este vrednic să primească toată onoarea şi lauda.

Chenania: Numele acesta înseamnă “ cel care este aşezat de către Iehova. Chenania avea o siguranţă interioară care nu era bazată pe ce credeau oamenii despre el, sau pe recunoaşterea talentului său, ci pe faptul că el era “aşezat, chemat şi dotat” de Dumnezeu.

A fi sigur de chemarea ta, că eşti “omul potrivit la locul potrivit” este de o mare importanţă pentru viaţa ta personală de slujire, cât şi pentru cei din jurul tău. Ocupând un “loc” de care nu ai siguranţa că este cel în care eşti chemat, de fapt împiedici un altul de a-şi ocupa locul potrivit.

Dumnezeu ne-a creat cu această natură, de a ne închina. Este o “voce” interioară a creaţiei care vrea sa-şi adore Creatorul. Şi lucrul acesta ne va determina personalitatea , dacă vom lăsa să se dezvolte aceasta latura în noi. Suntem închinători prin natură. De închinat, tot ne vom închina “cuiva”, sau “la ceva”. Când înţelegem acea “voce” interioară, şi începem să-I aducem lui Dumnezeu închinarea noastră, personalitatea de închinători începe să se dezvolte, formându-ne o identitate bazată pe cine suntem în El. Nu ne naştem cu un caracter, el se formează pe parcurs, modelat de anumiţi factori din viaţa noastră. Chiar şi numele noastre pot avea influenţă asupra caracterului nostru. Depinde cât de mult înţelegem chemarea şi rolul nostru în trupul lui Cristos. Dar semnificaţia unor nume, pot să ne ajute în dezvoltarea noastră pe plan spiritual şi congregaţional.

Uneori, părinţii vor să ne ajute, dându-ne diferite nume, încercând să ne influenţeze destinele. Nu ştiu în cât de mare măsură o pot face. În general, motivaţia lor este bună pentru copiii lor. Bunica mea a vrut ca eu să devin o cântăreaţă şi am ajuns. Dar asta, a contat prea puţin. Toti avem o influenţă mai mică sau mai mare în vieţile celorlalţi. Dar cel mai mult, pentru formarea identităţii mele, a contat felul în care eu mi-am trăit viaţa raportată la Cuvântul lui Dumnezeu si la voia Lui pentru mine.

Mă cheamă Luminiţa. Semnificaţia numelui meu vine de la substantivul “lumină” şi în mod figurat ar trebui înţeles ca aducător de lumină, bucurie, fericire… Cât din semnificaţia numelui pe care îl port, este în identitatea mea? Cine sunt? Aduc eu lumina lui Hristos în vieţile celor din jurul meu? Sunt eu o lumină, o speranţă pentru oameni? Sunt “luminiţa de la capătul tunelului”, aşa cum mulţi ma supranumesc? Cine sunt? Cine esti?

Ceea ce sunt şi eşti, se vede mai proeminent decât ceea ce las sau laşi să se vadă. Oamenii vor vedea ceea ce eşti, nu ceea ce le spui ca eşti!

Un comentariu:

  1. Chiar esti o lumina scumpa mea.Sa nu te indoiesti niciodata de asta esti reala ca si soarele din care ai fost desprinsa, frumoasa si strălucitoare rază! Multă binecuvântare!

    RăspundețiȘtergere